Okresní kolo hry Plamen, Havlíčkův Brod 19.5.2012

23.05.2012 22:13

 

   Je sobota 19. května roku 2012 sedm hodin ráno. Scházíme se u hasičárny a před námi je zase jeden přelomový den. Dnes je to přesně 2 roky, sedm měsíců a 5 dní od naší první schůzky mladých hasičů a my poprvé vyrážíme za hranice našeho okrsku poměřit síly s nejlepšími družstvy brodského okresu ve hře Plamen. Štafeta 400 m CTIF, štafeta dvojic, štafeta 4 x 60 m, požární útok CTIF a požární útok. To jsou disciplíny, které čekají starší družstvo. Mladší poběží klasiku na kterou jsou zvyklí z okrskového kola, tzn. Štafetu dvojic, štafetu 4 x 60 m a požární útok.

   Okresní kolo hry Plamen se koná už tradičně v Brodě na Dukle a prezentace starších družstev je už v půl osmé. Mladším začíná prezentace až v deset hodin a tak jsme se domluvili, že já s Martinem pojedeme ráno se staršíma a holky potom přivezou mladší.

   Po příjezdu na Duklu jsme se šli zaregistrovat. Zkontrolovali nám průkazky, fotky na nich a vzali si ke kontrole kroniku, která je také součástí celkového hodnocení. Potom jsme si šli prohlédnout stadion a připravené soutěžní dráhy. Na ovále připravenou štafetu 400m CTIF jsme naživo viděli vůbec poprvé, na „neživo“ pouze na DVD a úplně stejně jsme na tom byli s dráhou pro požární útok CTIF. Prostě tyhle dvě disciplíny jsou pro nás velká neznámá a teprve dnešek ukáže jak zvládneme přechod z čisté teorie do praxe.

   Ještě jsem vlastně zapomněl o kom všem to tady píšu, tedy o těch, kteří budou jako historicky první reprezentovat SDH Veselý Žďár na okresním kole hry Plamen mladých hasičů. Za starší si tuto možnost vybojovali: Matěj Prášek, Věrka Korejtková, Vendy Zemanová, Lucka Prášková, Ondra Štefánek, Eva Hynková a Pavel Klečanský, které jsme museli doplnit dvěma mladšími: Kubou Štefánkem a Šimonem Suchým. U mladších se tím mohou pyšnit : Zdenda Trtík, Míša Pavlisová, Lenča Korejtková, Vašek Strašík, Tomáš Trtík, Kačka Tonarová, Lucka Zemanová, Petr Ondráček a Pavel Vlach. A už dost řečí, je nástup!!!

   Tak s kým, že to budem vlastně bojovat? Libice nad Doubravou, Oudoleň, Perknov, Sázavka, Kojetín, Sobiňov a Rozsochatec. Výborně, mimo Perknova nikoho neznáme, ale jdeme na to. Startovní číslo čtyři je to naše a jako první štafeta 400m CTIF. Začíná svítit sluníčko a děti už jsou připraveni na svých místech a netrpělivě čekají na startovní výstřel. První pokus 93,10 vteřin bez trestných bodů, to snad napoprvé není špatné, uvidíme jak ostatní. Nijak, po prvním kole jsme první. Druhé kolo následuje hned v závěsu a my se v něm zlepšujem na 90,76 vteřin, ale kromě nás se zlepšili i někteří ostatní a Libice a Sázavka se dostávají před nás. Třetí místo v disciplíně kterou jsme dnes běželi poprvé? Spokojenost. Po štafetě začíná hned další disciplína CTIF, požární útok. Další otazník, bude stačit trénink na hřišti, kde jsme si postavili nahrubo dráhu na které byly pouze džberovky a terče? No a zdá se, že stačí. Jako jediní jsme se dokázali dostat pod 100 vteřin a časem 98,15 jsme dokázali tuto disciplínu vyhrát. Zní to neuvěřitelně, ale po prvních dvou disciplínách jsme v celkovém hodnocení na prvním místě.

   A už nám taky dorazili mladší děti. Vykuleně se rozhlíží po tom velkém stadionu, zaraženě mlčí a drží se pohromadě. Ale žádná idylka netrvá věčně a i oni se za chvíli rozkoukali a už zase to byli Ti naši malí darebáčci. Dostali startovní číslo čtyři, stejně jako starší družstvo a za soupeře Sobiňov, Havlíčkovu Borovou, Pohled, Čachotín, Chrtníč, Českou Bělou, Libici nad Doubravou, Uhelnou Příbram a Sázavku. Mladší družstvo nepřijelo s nějakými velkými ambicemi, ale zajímalo nás jak na tom budou v porovnání s těmi nejlepšími z okresu. Bohužel z podzimního braňáku jsme si přivezli osm bodů do konečného hodnocení a to je z deseti družstev opravdu hodně. Nakonec si, ale dokázali ještě o jedno místo polepšit a skončily celkově sedmí. Ve štafetě dvojic doběhly pátí, po chybě ve štafetě 4x60 m devátí, ale zabojovaly na požárním útoku, který vyhrály. Na této soutěži se naplno ukázalo kde máme slabiny a na čem budeme muset do  příštího roku zapracovat.

   No, ale souběžně s mladšími pokračoval i závod starších, který mělo tak skvěle rozjetý naše družstvo. Po podzimním braňáku a dvou disciplínách CTIF máme pět bodů a vedeme s náskokem dvou bodů na druhou Sázavku a sedmi bodů na třetí Kojetín.

   Následovaly štafety ve kterých jsme skončili shodně na druhých místech a v obou nás porazilo družstvo Kojetína. Ale jenom o kousek, ve štafetě 4x60 m o 1,35 vteřin a ve štafetě dvojic dokonce jenom o 31 setin vteřiny. Pořád to, ale byl závod jako z krásnýho snu, ze kterýho se nechcete probudit. Družstva, která se okresních kol účastní pravidelně, zůstávají daleko za námi a my se před poslední disciplínou dál vyhříváme na prvním místě s náskokem pěti bodů na druhý Kojetín a sedmi na třetí Sázavku. A zrovna přilítly nadšený děti s další výbornou zprávou. Na nástěnce se objevilo hodnocení kronik. Z toho jsme měli trošku obavy, protože jsme nevěděli jak se kronika hodnotí a jestli jsme jí psali správně. Uff, bez trestných bodů, kámen ze srdce je dole a my jdeme na požární útok. Není to pro děti jednoduchý, udržet chladnou hlavu a koncentrovat se na poslední disciplínu, když je před nimi možnost takového skvělého úspěchu jako je vítězství v okresním kole, kterého se účastní úplně poprvé.

   Jede se pouze na jeden pokus a o to je to horší. Žádná chyba se už nedá opravit. Hlavně je potřeba doběhnout a mít platný čas, to je to hlavní co jim naposledy připomínám. Každý soupeř, který nedokončí tak zůstane za námi. Jako první startují naši největší pronásledovatelé, družstvo Kojetína. A nervy zapracovaly, neplatný pokus. Druhá Libice nad Doubravou. Ouuů, 16,42 vteřin, to je pro nás v současnosti nadpozemský výkon a musíme zatleskat. Sobiňov 33,57, tenhle čas dáme, když se nic nepokazí. Ale pokazilo, první kaňka na dnešním dni. Rozpojené béčko z rozdělovače, kropící horkem zmožené diváky, se podaří chytit a napojit zpátky na rozdělovač. Hlavně doběhnout, 42,46 vteřin. Špatný čas, ale platí a jsme lepší než Kojetín. Nejlepší nervy tak nakonec prokázala Sázava, jejíž čas 20,92 stačil na třetí místo v požárním útoku za Libicí a Perknovem.

   Jenomže celkový součet bodů hovoří jasně. Třetí místo se ziskem 22 bodů obsadilo družstvo Kojetína. Na druhou příčku se po požárních útocích probojovalo družstvo Sázavky, které nasbíralo celkem 19 bodů a zajistilo si druhé postupové místo na kraj. Ale o největší překvapení jsme se asi opravdu postarali my. Celkový součet 15 bodů a první místo při historicky první účasti v okresním kole. Nádhera. Chtěl bych i touto cestou dětem poděkovat za opravdu vzornou reprezentaci a popřát jim hodně úspěchů na krajském kole, které nás čeká už za čtyři týdny.

 

PS: … a ta vzduchovka za vítězství v okresním kole už v pondělí sestřelovala první špalíky při tréninku na krajský braňák.

MK

 

Poctivě zaběhané fotky na:mladihasiciveselyzdar.rajce.idnes.cz/Okresni_kolo_Plamen_19.5.2012/